A A A

Mecanisme legislative necesare pentru funcționarea IT parcurilor, aprobate de Guvern

Published on: Vin, 03/03/2017 - 14:35

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în comun cu Ministerul Finanțelor au promovat proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative care a fost aprobat în ședința Guvernului din 1 martie curent.

Proiectul a fost elaborat în vederea implementării Legii nr. 77 din 21.04.2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației și conține  modificări și completări la acte legislative din domeniul fiscal, precum și cel al asigurărilor sociale și medicale obligatorii care au drept scop asigurarea mecanismelor legislative necesare pentru implementarea legii menționate, în special aplicarea impozitului unic în mărime de 7% din venitul din vînzări datorat de rezidenții IT parcurilor.

În acest sens, se propune introducerea unui titlu nou în Codul fiscal dedicat impozitului unic de la rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației.

Totodată, Guvernul a aprobat și remis Parlamentului pentru examinare și aprobare amendamentele necesare pentru cadrul legal aferent asigurării sociale și asigurării medicale a angajaților rezidenților IT parcurilor.

Menționăm, că Legea nr. 77 din 21.04.2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației prevede o serie de facilități și stimulente pentru rezidenții IT parcurilor, cel mai important fiind impozitul unic în mărime de 7% din venitul din vînzări, care include următoarele impozite şi taxe: impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, impozitul pe venit din salariu, contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajaţi şi angajatori, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală datorate de angajaţi şi angajatori, taxele locale, impozitul pe bunurile imobiliare şi taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule înmatriculate în Republica Moldova, datorate de rezidenţii parcurilor în conformitate cu legislaţia aplicabilă. Celelalte impozite şi taxe vor fi achitate de rezidenţii parcurilor în modul general stabilit.

Toate noutăţile

24/03/2017 - 15:32
La data de 30 martie industria IT, Guvernul, comunitatea antreprenorială, investitorii și partenerii de dezvoltare își dau întâlnire la Moldova ICT Summit 2017, evenimentul anului în domeniul...Read more
16/03/2017 - 12:10
În data de 15 martie curent și-a lansat oficial activitatea Centrul de excelență în tehnologia informației Tekwill. Centrul Tekwill a fost creat printr-un proiect de parteneriat public-privat în...Read more
10/03/2017 - 10:48
Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor va găzdui la Chișinău, în perioada 28-29 martie 2017, Forumul regional al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor pentru Europa și CSI „...Read more