A A A

iOS 10 poate fi blocat de un simplu clip video

Apple laudă cu fiecare ocazie stabilitatea şi securitatea platformei iOS, însă din când în când ies la iveală probleme destul de grave. Anul trecut, un simplu mesaj text care conţinea anumite caractere ciudate putea să reseteze orice dispozitiv cu iOS, iar acum un simplu clip video poate să încetinească telefonul până când acesta devine aproape de nefolosit, singura opţiune pentru reabilitarea lui fiind restartarea sistemului de operare.

Clipul video durează doar trei secunde şi pare să fie inofensiv la prima vedere. Acesta poate fi trimis sub formă de link printr-un SMS, iMessage sau e-mail, iar rularea sa nu afectează cu nimic telefonul... iniţial. După câteva secunde, sistemul de operare începe să răspundă mai greu la comenzi, iar în timp acesta se blochează complet. Pentru a reseta telefonul este nevoie de apăsarea simultană a butonului power şi a butonului home pe dispozitivele mai vechi, sau power plus volum jos pe noile modele iPhone 7.

Se pare că respectivul clip a fost modificat pentru a declanşa un „memory leak”, care umple după rulare întreaga memorie RAM a telefonului într-un timp foarte scurt. Această problemă afectează toate dispozitivele cu iOS disponibile în acest moment, vulnerabilitatea fiind testată pe dispozitive echipate cu versiunea 5.0 de iOS până la cel mai recent Beta de iOS 10.