Noutăţi

Republica Coreea este dispusă să susţină Republica Moldova în edificarea societăţii informaţionale

MTIC, 09.11.2011
Republica Coreea este dispusă să susţină Republica Moldova în edificarea societăţii informaţionale

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor al RM a avut astăzi, la Seul, o întrevedere la Ministerul Administraţiei Publice şi a Securităţii Coreei (MOPAS) – autoritatea naţionala care coordonează strategiile de informatizare.

Pavel Filip a exprimat gratitudine autorităţilor coreene pentru invitaţia la “2011 Global e-Government Ministerial Meeting” şi a menţionat că Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din Republica Moldova este interesat de transferul de experienţă din Coreea de Sud, ţară care a cunoscut în ultimii 4-5 ani un salt spectaculos în domeniul informatizării şi ocupa primul loc în clasamentul UIT privind indicele dezvoltării sectorului TIC. Faptul că aveţi rezultate atît de impresionante, demonstrează că aţi promovat politici coerente şi chibzuite, a declarat ministrul Filip.

Nam Seok Kim, viceministrul MOPAS, a reconfirmat disponibilitatea de a acorda asistenţă Moldovei în elaborarea politicilor de stat în domeniul TIC. Coreea de Sud a devenit un partener de încredere pentru dezvoltarea societăţii informaţionale în mai multe ţari ale lumii şi vom fi bucuroşi să susţinem Moldova pe aceasta cale, a declarat Nam Seok Kim. Republica Coreea a avut şi o creştere spectaculoasă la capitolul utilizării internetului în bandă largă fără fir. Un exemplu este creşterea utilizatorilor de smartphone-uri cu 775% timp de 2 ani comparat cu media de 59% mondiala. La moment 40% de utilizatori din Coreea folosesc smartphone-uri (circa 7 mln. de oameni comparativ cu media internaţională de 270 mln.).

MTIC şi MOPAS vor interacţiona, la prima etapă, la definitivarea cadrului ce priveşte accesul partajat la infrastructura de telecomunicaţii şi cea alternativă, accesul fără fir la internet în bandă largă. De asemenea, experţi de la Seul ar putea oferi consultanţă la elaborarea Agendei de dezvoltare a TIC - 2020, proiect iniţiat de ministerul de la Chişinău.

Ministrul TIC Pavel Filip se află în perioada 8-10 noiembrie într-o vizită de lucru în Republica Coreea.

Galerie foto

 

Conectaţi-vă